Vind een wijnwinkel bij u in de buurt

Coquilles sfeerafbeelding

Wijn bij coquilles

Samen met oesters behoren coquilles tot de ultieme delicatessen uit de zee. Ze hebben een rijke, vettige structuur en smaken zoetig. Het best combineert u coquilles daarom met een rijkere witte wijn met hoog zuur. Chardonnay en coquilles vormen vaak een perfect huwelijk. Uiteraard is het wel belangrijk om rekening te houden met de bereidingswijze van de coquilles (rauw of gebakken) en eventuele overige smaakbepalers (denk bijvoorbeeld aan romige saus, paddenstoelen, bacon, doperwtenpuree of limoen).

Welke wijn bij coquilles?

Pure rauwe coquilles zijn het lekkerst met een strakke, mineralige witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan Chablis, Albariño, Assyrtiko, Vinho Verde of witte Etna. Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren. Denk aan houtgerijpte Chardonnay uit koel klimaat en aan witte Bourgogne in het bijzonder, aan Chenin Blanc uit de Loire, of bijvoorbeeld houtgerijpte Assyrtiko of houtgerijpte witte Etna.

Bij Aziatisch bereide coquilles past een Duitse Riesling goed, eventueel met een klein restzoetje als de bereiding pittig is. Risotto met coquilles? Probeer dan een mooie Gavi of Soave, of een rijkere Italiaanse Chardonnay. Bereidt u de coquilles met bacon of pancetta? Dan kan een lichte, sappige rode wijn (Pinot Noir, Beaujolais, Valpolicella) ook verrassend mooi matchen.