Vind een wijnwinkel bij u in de buurt
Wijn bij hutspot met klapstuk
Hutspot is niet zomaar een Hollands gerecht. Deze stamppot van winterpeen, ui, aardappel en klapstuk staat op de lijst van Nederlands erfgoed. Traditiegetrouw wordt het door Leidenaren gegeten op 3 oktober, tijdens de viering van Leidens ontzet dat in 1574 plaatsvond. Ui, wortel en klapstuk worden in één pan gestoofd; later komen de aardappelen er ook bij en zo krijgt het geheel een geurige, pittig zoete smaak. Tegenwoordig zie je ook varianten met spekjes, gebakken chorizo, gerookte eend, stoofvlees, een gehaktbal of geroosterde kabeljauw.
Welke wijn bij hutspot met klapstuk?
Bij de smeuïge aardappelstamppot met zijn zoetige smaak van gestoofde ui en winterwortel smaakt een geurige witte wijn met milde, opwekkende zuren perfect. Viognier, zonder of met weinig houtrijping, Furmint, droge Pinot Gris, Weissburgunder en Grüner Veltliner zijn aanraders bij de traditionele versie. Wordt de klapstuk vervangen door bijvoorbeeld chorizo, eend of een gehaktbal dan kun je ook naar een soepele, fruitige rode wijn switchen. Denk aan Zweigelt, jonge Tempranillo en Merlot.
Aanbevolen wijnen bij hutspot met klapstuk


- Pittig en frisdroog
- Heerlijk bij zoetwatervis
12,90 per fles

- Fruitige stijl Rioja
- Van 100% garnacha
8,20 per fles


- Mooi en karaktervol
- Zacht, fris & evenwichtig
12,95 per fles


- Aromatisch & sappig
- Camilles bestseller
9,85 per fles


- Heerlijke bio-Grüner
- Van topproducent Moser
12,95 per fles
Op zoek naar een specifiek wijnspijsadvies?
Neem dan contact op met onze dichtstbijzijnde winkel
Vind een wijnwinkel bij u in de buurt