Vind een wijnwinkel bij u in de buurt
Wijn bij gravad lax
Gravad lax of gravlax is een Scandinavisch gerecht dat stamt uit de Middeleeuwen en betekent ‘begraven zalm’. Om de verse vis langer te kunnen bewaren, werd deze gezouten om vocht te onttrekken en onder wat zware stenen in de koude grond begraven. Tegenwoordig wordt de rauwe zalmfilet gemarineerd in een mengsel van zeezout, suiker, peper en verse dille en een paar dagen in de koelkast bewaard. De Noren eten de dungesneden zalm simpelweg met brood. In Zweden voegen ze er graag een zoetige honing-mosterddressing aan toe.
Welke wijn bij gravad lax?
Serveer je deze delicate zalm als een feestelijk hapje of voorgerecht met toast, dan gaat de vis prima samen met een glaasje droge bubbels. Ook pure en licht kruidige witte wijnen zonder houtrijping passen uitstekend, zolang de zoete dressing achterwege wordt gelaten. Denk aan frisse types zoals een Oostenrijkse Grüner Veltliner, een Spaanse Verdejo of Nieuw-Zeelandse of Franse Sauvignon Blanc. Komt de dressing erbij, zoek dan de harmonie met een rijpe en net niet droge witte wijn. Maar wel eentje die de smaak van de zalm niet overschaduwt, zoals een Duitse Riesling Kabinett of een subtiele Elzasser Riesling of Muscat.
Aanbevolen wijnen bij gravad lax


- Ultieme kiwi-Sauvignon
- Heerlijk zo of aan tafel
12,00 per fles

- Fris, krachtig & verfijnd
- Goed bij vis uit de oven
20,40 per fles


- Oostenrijkse premier cru
- Rijk & mineralig
21,80 per fles

- Top-riesling sekt
- Perfect bij gerookte zalm
19,80 per fles


- Geurig, intens & sappig
- Lekker zo of bij tapas
10,95 per fles

- Floraal, fruitig en fris
- Authentieke bio-bubbel
17,60 per fles
Op zoek naar een specifiek wijnspijsadvies?
Neem dan contact op met onze dichtstbijzijnde winkel
Vind een wijnwinkel bij u in de buurt